top of page

LÄS OM VÅR HISTORIA SEN 2004:

I den lilla byn Porto de Galinhas i staten Pernambuco i nordöstra Brasilien bildades år 2004 en capoeiragrupp vid namn Acão Liberdade. Initiativet till gruppen togs först av Gharronne Silva, Anilson Oliveira, Rânisson Silva, Leandro Silva och Edson Silva.

Gruppen började jobba mycket med turister och gav, förutom lektioner i capoeira, spektakulära shower och föreställningar på hotell och restauranger i området. Det startades också ett ideellt projekt för barn som gick ut på gratis undervisning i capoeira och en sund livsstil under förutsättningen att de deltagande barnen skötte sig i skolan och hemma. Killarna fungerade som förebilder och mentorer för barnen och projektet var mycket uppskattat och fyllde en viktig samhällelig funktion.

Kort efter att verksamheten startat sållade sig också Contra-Mestre Cobra och Gleydson Lima till gruppen. De hade tidigare bott på andra platser i Brasilien men flyttade nu till sina vänner i Porto de Galinhas för att stärka gruppen. År 2005 flyttade Gharronne Silva och Anilson Oliveira till Finland och startade upp verksamhet där. Gruppen fortlevde dock i Brasilien. I januari 2006 anordnades gruppens första s.k. batizado; en ceremoni där graderingar delas ut, i Porto de Galinhas, Brasilien. Denna dag graderades de ca 80 barnen från projektet och elever från Brasilien och Finland. Gleydson Lima och Leandro Silva fick titeln Instrutor de capoeira. Edson Silva, Gharronne Silva och Rânisson Silva tilldelades den kvalificerade titeln Professor formado de capoeira av Contra-Mestre Cobra. Hedersgäst vid tillställningen var Mestre Indio. Gruppen hade nu en officiell kunskapsbas att stå på och framtiden för sina fötter.

I slutet av år 2006 flyttade Professor Edson Silva till Sverige och startade på våren 2007 verksamhet i Göteborg vilket var starten för vår nuvarande grupp här.

Under hösten 2007 deltog Capoeira Acão Liberdade i TV-programmet "Talent Suomi 2007" (finska versionen av "Talang"). Gruppen representerades av Professor Anilson, Professor Gharronne, Professor Rânisson, Professor Edson, Contra-Mestre Cobra och Contra-Mestre Bocão och slutade bland de 8 bästa i landet!

Åren gick och arbetet med capoeira i Sverige, Finland och Brasilien etablerades på olika plan. Vår grupp i Sverige heter numera REAGL Capoeira och leds av Professor Edson Silva, grundaren av vår grupp. Vi tillhör paraplyföreningen "Associacão REAGL Capoeira" som har 5 grundare: Professor Ranisson (R), Professor Edson (E), Professor Anilson (A), Mestre Gharronne (G) och Professor Leandro (L) som alla arbetar kvalitativt med capoeira. Föreningen representeras av grupper i Sverige (vi), Finland och Brasilien.

Professor Edson är lärling till Mestre Cobra som numera bor i byn Galinhos i nordöstra Brasilien. 

Utöver Professor Edson finns som ledare även Formada Chorona (Julia Dahlquist) samt ett antal hjälptränare.


Läs mer om vår historia här:​

2007
Professor Edson Silva startade verksamheten i Göteborg under våren 2007. Han hade då bott i Sverige i endast ett par månader och med små medel men mycket vilja lyckades han samla en första grupp entusiaster. Träningen hölls i dåvarande World Class Gyms (numera Sats) lokaler på Landala torg, mitt i centrala stan.

När sommaren kom valde Professor Edson Silva att inte göra något uppehåll i träningen utan ta till vara på den härligaste av alla årstider och istället se till att sommaren präglades av capoeira och att eleverna kunde utvecklas på träningar också utomhus.

I juli 2007 bjöds gruppen in till ett årligt träningsläger i Finland tillsammans med capoeristas från Finland och Brasilien. Lägret varade i fyra dagar fullspäckade med aktiviteter i capoeirans och den brasilianska kulturens tecken.

2008
Under våren 2008 fortsatte vi träna på Landala med mer energi än nånsin och med en stadigt växande grupp! I mars ordnades Workshop Axé och i juni hölls ett tredagars svenskt träningsläger på Österlen med underbara utomhusträningar och en härlig gemenskap. Träningen fortsatte vidare hela sommaren! Det blev workshop med Graduada Florzinha, en kvinnlig capoeirista från Rio de Janeiro, och internationellt träningsläger i Finland med nio brasilianska tränare på plats och senare fick Göteborgs Kulturkalas sin beskärda del av capoeira. Hösten 2008-hösten 2009 tränade vi på Buråsskolan, Johanneberg och ett samarbete startades under hösten 2008 med Balettakademien i Gamlestan med grupper både för barn och vuxna och olika nivåer.

2009
Utöver den ordinarie träningen försöker Professor Edson med jämna mellanrum anordna aktiviteter i capoeirans tecken. I december 2008 åkte ett gäng  elever tillsammans med Professor Edson på capoeiraläger i Brasilien och under våren 2009 hade vi internationell sammankomst i Finland, liksom ett flertal workshops med olika inbjudna tränare och Mestres. Ett stort arrangemang var vår första graderingsceremoni (sk batizado) som hölls 12-14 juni 2009. Under sommaren 2009 fortsatte träningarna, denna gång i Fysikens lokaler på Gibraltargatan, och vi hade det stora privilegiet att få besök inte bara av fletalet mestres i samband med vårt batizado men självaste Mestre Itapoan (elev till Mestre Bimba, grundaren av capoeira regional) kom på besök! Under resterande delen av sommaren och en bit in på hösten hade vi dessutom Professor Ranisson här.

2010
Från och mer våren 2010 har vi den stora glädjen att kunna välkomna alla i en alldeles egen lokal. På Gyllenkrooksgatan 10b, precis bakom Willy's på Utlandagatan, i Johanneberg ligger vår egna lokal där det från och med vårterminen 2010 finns 300 kvadratmeter capoeira till alla elevers glädje! Missa inte att besöka Academia REAGL Capoeira!!! I januari hade vi officiell invigning av vår underbara lokal med besök av ett antal tränare. I juni anordnade vi sedan vårt andra Batismo e Troca de Cordas som blev mycket uppskattat. Under sommaren tränade vi vidare och hade träningsläger i Finland som vanligt i juli, träningsläger i Brasilien juli/augusti huvudsakligen för tränare och i september ordnade vi vårt alldeles egna svenska träningsläger för vuxna på stränderna i Skåne. Barnen fick ett första läger de med under hösten iom "Ginga Futuro" som anordnades i vår akademi med övernattning och allt!

2011
Våren 2011 fortsatte träningarna i vår egen lokal nu med ytterligare uppfräschningar som gjordes under julhelgerna och lokalen börjar verkligen utstråla brasiliansk värme och capoeirakultur. Kom själv och titta får du se..! :) Vi hade dessutom under hela våren förstärkt tränarstyrka i form av den karismatiske Professor Ita från Brasilien. Många är vi som saknar honom nu när han rest tillbaka hem och förhoppningsvis kommer han snart tillbaka igen. I februari ordnade vi ett stort internationellt event för alla som tränar i REAGL, oavsett om det är i Sverige, Finland eller Brasilien, och vi fick bland annat besök av ett par duktiga ungdomar från Brasilien! Mäkta imponerande! I juni höll vi återigen vår årliga gradringsceremoni och till denna helg hade vi den stora äran att ha besök bland annat av självaste Mestre Itapoan och det hela var mycket uppskattat. Under sommaren hölls träningar och uppvisningar för barn och vuxna och sommaren bjöd också på sedvanligt deltagande på Göteborgs Kulturkalas. Under höstterminen fortsatte verksamheten med en utökning i form av mamma+bebiscapoeira och capoeira från 3 års ålder, samt capoeira för Astra-anställda i Mölndal under ledning av Julia Dahlquist (Chorona)! Vi ordnade återigen barnläger på hösten och året avslutades för de som ville med en träningsresa till Brasilien i samordning med REAGL-elever från Finland och tränarna där...

2012
Professor Edson spenderade en längre tid i Brasilien och när han kom hem igen i februari så var det med ny energi, ny inspiration, nya instrument och lite annat smått och gott till allas stora glädje. Vi tränade på under vårterminen och vi anordnade i juni vår årliga graderingsceremoni och denna gång gjordes detta i ett stort samarbete med shoppingcentrat Nordstan. Under tre dagar invaderade vi Nordstans Expo-yta med en scen där vi uppträdde och höll vår graderingsceremoni. Det hela var mycket uppskattat och ärades med närvaron av flertalet tränare. Återigen hölls det sommarträning för barn och vuxna och aktiviteter på Göteborgs Kulturkalas. Våra barn gjorde en riktigt häftig show på Trädgårdsföreningen!

Under sommaren passade Professor Edson med hjälp av Professor Ita också på att renovera ännu mer i vår akademi. Den var fin innan men nu är den ännu finare och har ännu rymligare träningsutrymme! Med nya färger på väggar, golv och tak samt ändrad planlösning är det knappt man känner igen sig. Kom själv och spana in var vi håller hus..!

Under hösten utökades gruppen med lektioner på Aktiviteten i Mölndal för både barn och vuxna. Detta under ledning av Julia Dahlquist (Chorona) som startat en ny systerförening i Mölndal.

2013
Under året utökades grupperna Mölndal med fler utövare och bredare åldersintervall, men det är fortfarande i Johanneberg som vi har vår riktiga hemmaplan i akademin där vi alla samlas emellanåt. I april anordnades den första graderingsceremonin i Mölndal för utövarna där på Kulturhuset Möllan och i juni hölls motsvarande ceremoni i Nordstan för de som tränar med Professor Edson och under sommaren tränade vi på i akademin och deltog som vanligt i Göteborgs Kulturkalas bland annat.

I november stod vi tillsammans med REAGL i Finland värd för ett stort internationellt event - årsmötet för ABPC - då ett tjugotal mästare och tränare från Brasilien besökte oss under två veckor och mängder med aktiviteter hölls. I december anordnades sedan vårt första tjejevent - Encontro Feminino - under ledning a Julia Chorona.

2014
Verksamheten fortsatte såklart och fler och fler upptäcker varje dag capoeira vilket vi tycker är underbart roligt! Vi hade under 2014 träningar från 3 års ålder och under 2014 har det utökats till att nå så långt upp i åldrarna som till pensionärer - ett samarbete med Mölndals kommun Hälsodisken och FaR (Fysisk aktivitet på Recept). Alla kan träna capoeira!

I juni hölls en stor gemensam garderingsceremoni för alla elever i Nordstan i juni med över 170 deltagare och ett tjugotal tränare och mästare, bland dem Mestre Itapoan, Mestre Paulão da Suica och Mestre Matias. Shower gick under säsongen av stapeln lite här och var med våra fantastiskt duktiga ungdomar som imponerar på publiken med sina konster. I juli hölls ett barnläger och i oktober fortsatte en satsning i samma linje då vårt andra klubbmästerskap för barn- och ungdomar anordnades av Professor Edson i akademin. I månadsskiftet oktober/november avrundades så årets händelser med ett stort tjejevent med deltagare från 10 olika länder, under ledning av Julia Chorona. Det ordnades också en workshop med Contra Mestra Luciana från SdB.

2015
I maj hade Julia (Formada Chorona) gradering för Mölndalseleverna. Professor Edson kompletterade sedan årets graderingsceremonier med arrangemang för Johannebergseleverna i juni. Under vårterminen hölls också barnläger i akademin i Johanneberg. I juni hade vi workshop med Mestrando Eros från Capoeira Sul da Bahia. I december arrangerades det tredje tjejeventet och det var återigen mycket uppskattat med deltagare från en mängd olika länder och från över 10 olika klubbar.

2016
Året präglades av den positiva utvecklingen av REAGL och samarbetet mellan grundarna Ranisson, Edson, Anilson, Gharronne och Leandro. Vi har ny logga, nytt graderingssystem och en mängd förnyelser i vårt sätt att arbeta, även om det på det stora hela inte märks så stor skillnad mot tidigare. I juni lanserades officiellt vårt nya gruppnamn och logga samt graderingssystem och eventet gästades av en stor mängd tränare av olika nivå och från olika länder. Tre dagar av full fest!! Arrangemanget var det officiella startskottet för våra nya satsningar och gruppen fylldes med mer och ny energi!! Akademin har dessutom fått sig ett ansiktslyft med ommålning och nya träningsredskap mm. Kom och besök oss om du inte redan gjort det!

Under sommaren tränade vi på och deltog som vanligt på Göteborgs Kulturkalas. Samma helg arrangerades av Formada Chorona dessutom det fjärde tjejeventet som alltid är mycket uppskattat. Det ordnades också en workshop med Mestre João de Deus från SdB Canada.

I november anordnades vårt femte barn-tränignsläger med en massa barn och ungdomar och kort därefter höll vi klubbmästerskap för barn och vuxna.

Under hösten påbörjade vi också en speciell satsning i att utbilda våra utövare och tränare i träningsrelaterade aspekter som skadehantering och idrottsmassage och anordnade kurser med fysioterapeuter i akademin. Fler liknande satsningar kommer komma framöver..håll utkik!

2017
Vi rivstartar året med ett stort event i Brasilien - "NORDESTE" - arrangerat av REAGL's fem grundare. Under våren 2017 fortsätter vi sedan att satsa extra på våra nystartade grupper i Kungsbacka. Bland annat genom att delta några fredagar på "Idrott Hela Livet"; en satsning för att hjälpa fler att hitta sporten och spontanidrotten. Vi tar också vid några tillfällen i vår klubblokal i Johanneberg emot skolklasser som vill prova något nytt och spännande. Vi visar också hur capoeira kan anpassas och passa barn och ungdomar med funktionshinder av olika slag i samarbete med Kungsbacka kommun.

Under sommaren sker alltid uppvisningar och deltagande på festivaler och festligheter i sommarens tecken. Hösten 2017 arrangerades klubbens femte tjejläger med besök av bland andra Mestra Suelly från USA, världens första amerikanska mästarinna.

2018
Många av våra aktiviteter har nu pågått ett tag och blivit ett årligt återkommande inslag. Dit hör vår årliga graderingsfest, alltid med olika inbjudna mästare från världens olika hörn, våra prova-på aktiviteter i samarbete med Göteborgs årliga festival, prova-på på Mölndals Stads Idrottens dag, liksom ett antal återkommande samarbeten med organisationer som Street Games, Idrott hela Livet, En Frisk Generation med flera. Många är nyfikna på vår verksamhet och vår förening och vi gillar att delta i stort och smått efter bästa förmåga!

Återkommande är också vårt tjejläger som varje år tar emot nya kvinnliga tränare och inspirerar gamla och nya tjejer och kvinnor i vår egen och andra föreningar. År 2018 gästades arrangemanget av ingen mindre än den brasilianska sångerskan Carolina Soares, tillsammans med Contra Mestra Janaina (Tyskland) och Professora Evelyn (Spanien). PÅ garderingsfesten gästades vi av bland andra Mestre Acordeon coh Mestra Itapoan så året var onekligen ett viktigt år för oss.

2019
Våra årliga arrangemang fortsätter att locka besökare och nyfikna och årets graderingsfest bjöd på inbjudna tränare i form av Mestre Boneco, Mestre Bamba, Mestre Railson, Mestre Eros med flera! På tjejlägret var Mestra Jô (Brasilien) och Professora Criss (England) inbjudna. Vi arrangerade liksom flera tidigare år, en intern tävling i slutet av året ett läger för barn och ungdomar och flera workshops bland annat Capoheróis - capoeira för superhjältar!..

2020
Året då corona-pandemin tog världen med storm var en utmaning även för oss i REAGL capoeira - såklart. Vi lyckades dock längs vägen finns nya innovativa och anpassade sätt att bedriva verksamheten och kunde under hela året erbjuda aktiviteter av olika slag för de som kunde och ville. Vi började med att öppna en YouTube-kanal för hemmaträning där det går att ta del av olika träningsmoment och sekvenser var du vill, när du vill. På påsklovet lanserade vi ett digitalt capoeira-bingo som de som ville kunde spela med hemma med familjen. Från senvåren och fram till sensommaren skedde så alla träningar utomhus och vi hade härliga stunder i sol och regn. Även den årliga graderingen arrangerades för första gången utomhus med ett mycket anpassat upplägg utan inbjudna tränare och i form av mindre grupper som om i omgångar. Arrangemanget kändes viktigt och var mycket uppskattat! När hösten kom var pandemin något mer kontrollerad och lektionerna drog igång ganska mycket som vanligt för alla åldrar. I samband med höstlovet kom dock en ny våg och årets tjejläger fick med kort varsel ställas om till en digital version. Lektioner för vuxna flyttade in i rutan med hjälp av Zoom medan barn och unga fortsatte träna i mindre grupper på plats. Julen kom och året var till ända. 

2021
Även 2021 inleddes starkt präglat av den pågående pandemin. Vuxna tränade enbart via Zoom hela första halvåret medan barn och unga tränade på plats. Detta gjorde att föräldrar och barn tyvärr inte kunde träna tillsammans med viktigast var att kunna erbjuda träning för alla, på ett tryggt sätt. När våren kom flyttade träningarna utomhus och då kunde återigen alla förenas i grupp och när sommarlovet skulle börja arrangerade vi en fin repris på 2020 års corona-anpassade utomhus-gradering. Även 2021 blev detta mycket lyckat och det var närmare 100 elever som valde att delta vilket gladde oss enormt mycket! Sommarträningarna hade också fin uppslutning och vi hade under 4 veckor flertalet prova-på lektioner i Göteborg som våra fantastiska ungdomsledare skötte galant. Under hösten återgick aktiviteterna till liknande före pandemin och gruppen stod sig stark.

2022

Våren 2022 var intresset fortsatt stort för vår grupp. På sommaren arrangerades den årliga graderingen i akademin med stort deltagande och med gäster från Brasilien! Sommaren innehöll många sommaraktiviteter med sommarträning utomhus på tre orter och med läger för barn och unga liksom för avancerade elever. Under 2022 hade vi hela fyra ungdomstränare som på olika sätt ledde lektioner och utvecklades tillsammans med gruppen. Klubben hade under hösten sitt tionde tjejevent som firades stort i 10 dagar med gäster från olika platser. Klubbens först event för killar och icke-binära arrangerades också. Dessutom tog styrelser och tränare fram klubbens värdegrund och verksamhetsbeskrivning för att framöver arbeta ännu mer strategiskt med utveckling och inkludering.

2023

Året 2023 var ett fullspäckat och speciellt år för klubben. På sommarens årliga gradering graderades Julia Dahlquist till klubbens första kvinnliga "professora" under pompa och ståt och med besök av vår fadder Mestre Itapoan från Brasilien. Under tre dagar arrangerades ett unikt och speciellt graderingsevent med klubbens alla medlemmar och Mölndal i Mölndal fylldes till bredden. PÅ sommaren var uppslutningen på träningen ovanligt stor och det arrangerades ett ungdomsläger i Falkenberg. Höstterminen fylldes av aktiviteter och klubben slog medlemsrekord när vi blev över 200 aktiva medlemmar!

På höstlovet arrangerades vårt årliga tjejevent som även det slog deltagarrekord med över 80 anmälda tjejer. Stämningen i klubben är härlig och mot slutet av året förberedda sig ett helt gäng elever för att i januari 2024 resa till Brasilien för träningsläger i solen och värmen i Professor Edsons hemtrakter!

/.../ to be continued /.../

Var dag är en ny utmaning och vi försöker göra det mesta av den!!! Var med du också! Välkommen!

bottom of page