top of page
batizado 20.jpg

VÅRT GRADERINGSSYSTEM

Årlig gradering s.k. Batizado e Troca de Cordas

Inom capoeira använder man sig av graderingssystem bestående av rep (cordas) i olika färger. Dessa knyts i midjan då man bär den officiella dräkten: vit byxa och vit tröja med gruppens logotyp på. Repen symboliserar olika mycket erfarenhet inom konstarten. Vilket rep man bär avgörs av tränaren som väger in olika aspekter i bedömningen av eleven; hur länge man tränat, hur disciplinerat man tränar, hur väl man behärskar de olika momenten inom konstarten osv. För vuxna finns specificerade prov man genomför före graderingsceremonin i de fall att man ska motta ett helfärgat rep (ung. vartannat år).

När man får det allra första repet kallas det för batizado (ung. "dop") och det är en mycket symbolisk händelse för capoeiristen som då officiellt invigt sitt liv inom capoeiran. När man byter upp sig till en högre gradering än den man haft heter det troca de cordas (ung. "utbyte av rep").

Vi i REAGL Capoeira anordnar graderingsceremonin en gång om året och endast vid detta tillfälle kan man motta sin gradering. Man förväntas delta på graderingen och de allra flesta brukar se detta som ett mycket roligt tillfälle att få träna med specialinbjudna tränare, visa upp och få bekräftat det man lärt sig det gångna året och förhoppningsvis stolt sedan kunna klä sig i sin nya gradering.

När man varit med några år är det inte säkert man graderar varje år eftersom det krävs mer och mer för att nå nästa nivå men man är ändå med på graderingshelgen, på träningarna, på festligheterna och firar sina kompisar som graderar.

Det är en kollektiv fest oavsett om man får nytt rep eller ej! Det utgår en speciell deltagaravgift för eventet, dvs. deltagandet ingår alltså inte i terminsavgiften. Eventet brukar typiskt sett vara i 2-3 dagar och kosta olika beroende på om man är barn eller vuxen, vilka tränare vi bjudit in, vilken gradering man ska motta osv. Värt att nämna är att det hör till att vara lite nervös inför graderingshelgen.

Hela årets träningar är det som visar hur utvecklingen gått och om det är dags för en högre grad än den man har, samt att vuxna vartannat år genomför ett prov före graderingen. Barn och ungdomar gör inga specifika prov inför graderingen utan graderar varje år och de tränat regelbundet under året som gått.

batizado 18.jpg
batizado18.jpg

​Vårt graderingssystem​

Det finns ingen generell, världslig standard för hur graderingssystem inom capoeiran ser ut utan varje grupp kan i praktiken själv bestämma hur systemet utformas med färger och antal rep. Vi i REAGL Capoeira har ett repsystem med ursprung i ett välkänt system utformat av ABPC (Associacão Brasileira dos Professores de Capoeira - "Brasilianska Föreningen för Capoeiralärare") under ledning av ett antal världsberömda mästare.

Föreningen har ett sk råd av mästare som sammanträder minst en gång om året vid det årliga mötet och vid dessa möten presenteras och registreras alla tränare som är anslutna till föreningen. Professor Edson deltog 2012 i årsmötet för ABPC i Manaus (Amazonas) och han, och hans elever, är därmed officiellt erkända inför mästarrådet. Formada Chorona presenterades och registrerades inför mästarrådet på årsmötet i Lausanne, Schweiz, i november 2015.

Föreningen ABPC verkar för ett proffsigt och ansvarsfullt utövande och undervisande av capoeira. Genom att bland annat ha tagit fram ett graderingssystem strävar man efter att skapa en standard inom capoeiran och bland de tränare som registrerats i föreningen, samt att man håller sig a jour med aktiviteterna och ser till att respektive tränare tar ansvar för sina aktiviteter på ett bra sätt. Här nedanför ser du hur vårt system med rep är uppbyggt. Både barn, ungdomar och vuxna bär gradering.

I REAGL Capoeira är vårt graderingssystem indelat i tre delar: BARN (Infantil), UNGDOM (Juvenil) och VUXEN (Adulto). Nedan följer en beskrivning av respektive del.

BARN 0-8 ÅR (INFANTIL)

1:a repet

2:a repet

3:e repet

4:e repet

5:e repet

6:e repet

Halva ljusgrönt/halva ofärgat

Halva klargult/halva ofärgat

Halva ljusblått/halva ofärgat

Halva mörkgrönt/halva ofärgat

Halva orange/halva ofärgat

Halva mörkblått/halva ofärgat

UNGDOM 9-14 ÅR (JUVENIL)

1:a repet

2:a repet

3:e repet

4:e repet

5:e repet

6:e repet

Ljusgrönt med ofärgade tofsar

Klargult med ofärgade tofsar

Ljusblått med ofärgade tofsar

Mörkgrönt med ofärgade tofsar

Orange med ofärgade tofsar

Mörkblått med ofärgade tofsar

VUXEN FRÅN 15 ÅR (ADULTO)

1:a repet

2:a repet estagiário

2:a repet

3:e repet estagiário

3:e repet

4:e repet estagiário

4:e repet

5:e repet estagiário

5: repet Titel: Instrutor

6:e repet Titel: Formado

7:e repet Titel: Professor 1 grau

8:e repet Titel: Professor 2 grau

9:e repet Titel: Professor 3 grau

10:e repet Titel: Contramestre

11:e repet Titel: Mestre

Ljusgrönt (prov krävs)

Halva ljusgrönt/halva klargult

Klargult (prov krävs)

Halva klargult/halva ljusblått

Ljusblått (prov krävs)

Halva ljusblått/halva mörkgrönt

Mörkgrönt (prov krävs)

Halva mörkgrönt/halva orange

Orange (prov krävs)

Mörkblått (prov krävs)

Vitt med ljusgrön och klargul tofs

Vitt med ljusblå och mörkgrön tofs

Vitt med orange och mörkblå tofs

Vitt med mörkblåa tofsar

Helvitt

bottom of page