Vad är capoeira?

Capoeira är en konstart som är en kampsport med influenser av bland annat dans och akrobatik. Den utvecklades av slavarna som kom till Brasilien på 15- och 1600-talet och har sedan dess utvecklats och spridits över hela världen. 

Idag är capoeiran, liksom fotbollen, klassad som nationalsport i Brasilien och är likaså, efter fotbollen, den mest utövade sporten i landet. Var dag föds nya capoeiristas, i och utanför Brasilien, och idag lärs capoeira ut i mer än 150 länder i världen. Oavsett i vilket land man befinner sig sker undervisningen alltid delvis på portugisiska för att bevara traditionerna.

Capoeirans mångfald återspeglar sig i de olika grupperna i vilka man träffas och utövar capoeiran. Som träningsform är capoeiran oerhört allsidig och lämpar sig väl för både barn och vuxna, kvinnor och män.

Capoeira utövas ofta två och två i en roda (cirkel). Men capoeira är inte bara kampsporten och det improviserande spelet i rodan. Det finns andra delar av capoeirakulturen som oftare ses i uppvisningssammanhang än på vanliga träningar. Exempel på detta är maculelê som är en återberättelse av historian genom ett spel mot varandra med träpinnar eller stora knivar (​lelês respektive facões) och det förekommer också eld. Samba de Roda utgör också en del av capoeiran liksom Dança Guerrera som är en krigsdans med symboliska vapen. Puxada de Rede handlar om gamla fiskartraditioner och Batucada är en del av den energifyllda, brasilianska karnevalsmusiken.

 

Capoeira är mycket mer än bara det man ser, det är en hel kultur med mängder av komponenter och för de som vill, en hel livsstil. I vår grupp strävar vi alltid efter att skapa glädje och gemenskap och peppa varandra att våga, utifrån varje individs förutsättningar. Alla kan träna capoeira - på sitt sätt.